torsdag 12 februari 2009

When the building is left


Siv Malmqvist has left the building.. http://blogg.aftonbladet.se/21499/
Inte bara ett sätt att säga att det är tid att lukta på det du fått i koppen…om du har nån..
Siwan lämnade bygget för mycket länge sedan. .. även om hon ofta tar chansen att berätta om sin hemstad . Hedervärt. Hon minns barnrikedagarna genom det rosa minnesfiltret och gör inte kopplingar till vårt barnrikecentrum utan filter.. varför skulle hon?
The building is left.
Det rosa dåfiltret används hursom av vemsom och man utelämnar det som passar.. då när cykel och dörr var olåst följs sällan av frostkalla utedass och det hårda arbetet för överlevnad.
Det var inte så bra.
Idag har människor stora, nej större möjligheter än någonsin att forma sina liv…
Hm.. definiera människa..
Är det så bra?
Någon har en tjock och varm vinterjacka, ibland för femtusen spänn, för att man har råd. En annan för att familjen avstått från det nödvändiga. En tredje tillhör de coola. De som låtsas att det är ett mode att inte ha en varm vinterjacka.

Det är inte så bra
Någon går över gränsen och stjäl en jacka När man inte har så mycket att förlora blir kanske inte steget så långt. Dessutom …är man ”sån” …är man nån…
Någon vill alla vara..
The building is left.

Vår stad är inte en. Har vi kanske den stad vi förtjänar? Hur gör ni kära av folket valda? Ser ni vad som händer på öster, i norr och i centrum? Ser ni de osynliga murarna som löper runt det segregerade sandvången, väster och nyhamn?
Det är nog inte så bra.

Tar ni till vara alla de människor som lever och verkar i en stad där varvet snurrat klart och brunsåsen inte längre är det enda saliggörande. Polisiär verksamhet är statens kapitel… jo.. det är sant, trots att man kunde förledas att tro annat i valtider. Men poliser är bara en del av lösningen. En annan del är att skapa förutsättningar för även de röstsvaga, ickemäktiga vars liv i stort styrs av en mycket begränsad ekonomi. Utanförskap och i förlängningen kriminalitet , föds ofta ur fattigdom och vanmakt. Utbildning och jobb ger språk och hälsa, som ger delaktighet som följs av ansvarstagande. Precis så enkelt tror jag det är . och så svårt.
Men …det vore så bra.
The building is left.
Right?

Inga kommentarer: