onsdag 22 april 2009

danskt gemyt


Femtonnollåttatåget from malmoe central. Knökigt, bökigt och några stycken som vill med. Den välklädda danska damen slår sig ner i gången mittemot. Hon pustar lite lätt och pratar med sig själv fast med oss.Biljettkrångel, helsingborg kombinerat med och stress, köer och kontanter.
På insidan bekräftar vi hennes tankar men säger naturligtvis ingenting högt. Jag menar.. vi är ju nyktra och känner inte varandra. När tågvärden syns vinkar damen febrilt och tågvärden uppfattar vinken och kommer mot oss. Danskadamen redogör för sina bekymmer och den mojängbeväpnade knappar med flinka fingrar in något i mojängen och ber om helsingborgsavgiften plus hundra kronor för att hon valt att lösa biljett ombord.

Naj de kan jeg da ikke acceptere . Saa faar I saette meg i faengsel , säger damen leende . I tron att serviceminded inte bara är ett ord.
Ack!
Ve!
Nu följer en cirkus, alternativt ett Tivoli utan like. Den danska damen på de anklagades bänk. En tillkallad åklagare. i form av tågvärd två. kommer för attt stötta den utsatta kollegan.
rådslag...
chockerad danskdam
Trygg i stödet från kollegan meddelas domen. Avstigning/utkastning på nästa station. lärdeLund. Alternativt legimittasjonsförevisning, 700 kr böter . den offentliga rättegången utan försvarare tycks ingå i samtliga alternativ.

Även lokföraren träder till kollegornas försvar då tåget ankommit till Lund. Denna riddare meddelar i högtalaren att man står kvar på perrongen då en passagerare vägrar stiga av.
Nu tar den danske damen det sista av sin värdighet och samlar ihop med sina väskor och kliver av i de lärdes stad. Möjligen med en annan bild av av svensk gästfrihet, blå ögon och gula taender.
På väg mot sin lilla personalkuvös visslar tågvärden .den förmodligen slumpmässigt valda wonderful Copenhagen. Stärkt i själen av hur väl hon hanterat situationen och hur lojalt kollegorna ställt upp. Vad tror de egentligen att de är, danskarna... och förresten ...kafka hade minsann inte heller så roligt

1 kommentar:

Robert sa...

jag har döpt vår mönjelilja till kafka. den har inte heller så himla kul. överblommad redan i april.